Hitsausliitosten ja materiaalien tarkastuslaboratorion käynnistäminen (HiMaLaStartti)

Hankkeen kuvaus

Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU) hakemassa ja Oulun yliopiston, Oulun Eteläisen instituutin (OEi) FMT-tutkimusryhmän osatoteuttamassa investointihankkeessa kehitetään Nivalan tuotantostudion kykyä vastata tulevaisuuden tutkimus-, kehittämis- ja koulutustarpeisiin.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on parantaa Nivalan tuotantostudiossa (ELME Studio) toimivien tahojen kykyä palvella Oulun Eteläisen alueen yrityksiä ja kehittää studion infrastruktuuria ja osaamista tulevien suurhankkeiden tarpeisiin.

Nivalan tuotantostudion hitsaus- ja aineenkoetuslaboratorio tukee JEDU:n koulutus- ja pätevöintipalveluja sekä räätälöidyt piensarjateräkset teräskehitysympäristön käyttöä uusien terästen ja teräsliitosten kehittämisessä. Hankkeessa tehtävät investoinnit muodostavat luonnollisen jatkumon tutkimuslaboratorion toiminnan kehittämiseen siten, että laboratorion toiminnasta saadaan paras mahdollinen hyöty alueen eri toimijoiden käyttöön. Tavoitteena on kehittää myös erikoisterästen kehittämis- ja käytettävyystutkimuksen infrastruktuuria liittyen CASR:n (Centre for Advanced Steel Reseach) ja FMT-ryhmän tutkimuksiin.

Tulokset

Projektissa hankittava laitteisto edistää JEDUn koulutus- ja pätevöimispalvelujen kehittämistä ja täydentää alueen tutkimuksen laitekantaa. Hankinnan myötä alueelle tulee TKI-käyttöön:
- radiograafinen (röntgen) tutkimuslaitteisto tarvittane tiloineen
- ultraäänitutkimuslaitteistoa
- instrumentoitu iskukoelaitteisto

Kohderyhmät

Hankkeen kohderyhmänä ovat alueen metalli- ja konepajateollisuus alihankkijoineen sekä näitä palveleva ELME Studio -kehitysympäristö koulutus- ja tutkimusorganisaatioineen, kuten JEDU (Nivalan ammattiopisto ja JEDU Työelämäpalvelut), Oulun yliopisto (OEI, CASR) ja alueen ammattikorkeakoulut. Hanke on kohdistettu myös Nivalan Teollisuuskylän ja Nivala-Haapajärven seudun (NIHAK) toimijoille.

Yhteistyökumppanit

Oulun yliopisto, Oulun Eteläisen instituutti OEi (1.1.2017 alk. Kerttu Saalasti instituutti) / FMT-tutkimusryhmä
Markku Kananen, puh. 040 772 7489, markku.kananen@oulu.fi

Hankkeen budjetti

375 000 euroa, rahoitus: 70 % Pohjois-Pohjanmaan liitto/EAKR, 30 % JEDU, OEI ja NIHAK


Yhteyshenkilöt

Nivala
Kaartinen Anne
Projektikoordinaattori, JEDUn hankekoordinointi
Puh. 0401577387
anne.kaartinen@jedu.fi

   
Hanke alkaa
15.10.2014
Hanke päättyy
30.6.2015