Ikkunalaseista pullojen kautta taidelasiin

Tavoitteet

Hankkeessa kartoitetaan, tallennetaan ja esitellään alueen rikasta käsityöperinnettä. Teemana on lasi eri muodoissaan ja työ jakautuu ajallisesti kahteen osaan, vanhaan ja uuteen lasiin. Vanhan osan tavoitteena on tutkia ja esitellä Himangalla, Sautinkarin alueella toimineen lasitehtaan toimintaa ja tuotantoa. Tehtaan perusti kannuslainen maakauppias J.P. Sahlgren (1826-1889). Tehdas tunnettiin Rauman lasitehtaan ja Raumo Glasbruk bolag nimillä. Tehdas valmisti ikkunalasia, apteekki- ja olutpulloja ja puristelasituotteita vuosina 1875-1879. Hankkeen toinen osa käsittelee uutta lasia seutukunnan alueella. Esittely- ja tallennuskohteena ovat Rieska-leaderin toiminta-alueella vaikuttavat lasintekijät, sekä ammatillisesti työskentelevät että harrastajat.

Lasiasiaa tuodaan esille mielenkiintoisten yleisötapahtumien kautta. Hankkeen päätapahtuma on lasinäyttely lokakuussa 2011 Kalajoen ammattiopistolla. Samaan aikaan järjestetään myös lasiseminaari ja lasityöpaja. Lisäksi maaliskuussa 2011 järjestetään Lasinpäivä kylpylä SaniFanin Aaltosaliin ja Lasimarkkinat Raumankarin markkinoiden yhteyteen heinäkuussa 2011. Tapahtumat kokoavat yhteen uudesta ja vanhasta lasista pitäviä ihmisiä ja tuovat näkyvyyttä alueen lasitaiteelle ja lasintekijöille.

Tulokset

Hankkeessa toteutetaan lasitehtaan historian kartoittaminen, tiedon dokumentointi ja tallentaminen. Aineistosta järjestetään näyttely joka kiertää myös muuta seutukunnan aluetta. Näyttelyssä esitellään lasitehtaan historian lisäksi alueemme lasitaidetta. Hanke on mukana Raumankaaren markkinoilla kesällä 2011 ja hankkeen aikana toteutetaan lasipaja sekä laaja lasiaiheinen seminaari. Hankkeen aikana kerätty materiaali arkistoidaan ja laitetaan esille Himangalle Sauntinkarin alueelle.

Kohderyhmät

Käsityöperinteestä ja muotoilusta kiinnostuneet henkilöt ja matkailijat

Hankkeen budjetti

81 033 euroa, rahoitus: 80 % ELY Pohjois-Pohjanmaa/Rieska-Leader ry/EMR, 20 % yksityisrahoitus


   
Hanke alkaa
1.9.2010
Hanke päättyy
30.3.2012