Ammatilliseen koulutukseen valmentava koulutus (VALMA)

Valmentavat koulutukset

Koulutuspaikkakunnat: Piippola (Siikalatva), Haapavesi, Kalajoki, Oulainen, Ylivieska, Haapajärvi, Nivala

Tavoite

Haaveiletko ammatillisista opinnoista? Etkö tiedä vielä, mikä ala sinua kiinnostaa? Tarvitsetko tukea opiskeluun ja tulevaisuuden suunnitteluun? Haluatko vahvistaa arjen taitoja, opiskelu- tai työelämätaitoja tai suomen kielen osaamistasi? Jäitkö ilman opiskelupaikkaa?

Valma on tarkoitettu sinulle, nuori tai aikuinen, joka haluat päästä opiskelemaan ammattiin, mutta et ole vielä löytänyt sopivaa alaa tai saanut opiskelupaikkaa.

Valma soveltuu myös maahanmuuttajille, jotka tarvitsevat lisää suomen kielen taitoja ammatillista peruskoulutusta varten. Pääsyvaatimuksena on suomen kielen perustaito, taso A2, esim. kotoutumiskoulutus.

Valmassa opiskelua järjestetään joustavasti myös pienryhmässä niille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Koulutuksen aikana tutustutaan eri ammattialoihin, hankitaan opiskelu- ja työelämätaitoja sekä perehdytään ammatilliseen koulutukseen ja oppisopimuskoulutukseen hakeutumiseen sekä vahvistetaan arjen taitoja.

Valmassa voit korottaa peruskoulun arvosanoja, suorittaa erilaisia korttikoulutuksia, esimerkiksi ensiapu 1, hygieniapassi, työturvallisuuskortti tai aloittaa ammatillisia opintoja.

Ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA-koulutus) tavoitteena on antaa opiskelijalle valmiuksia ammatilliseen tutkintokoulutukseen hakeutumiseen sekä vahvistaa opiskelijan edellytyksiä suorittaa ammatillinen tutkinto. Koulutus vahvistaa ensisijaisesti opiskelijoiden edellytyksiä suorittaa ammatillinen perustutkinto tai vaihtoehtoisesti sellainen ammattitutkinto, joka tuottaa opiskelijalle ensimmäisessä tai uudessa ammatissa tarvittavaa osaamista. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa työllistymistä edistävää osaamista.

Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu perusopetuksen päättäneille ja muille ilman perusasteen jälkeistä tutkintoa oleville, työttömille työnhakijoille, vanhentuneen tai puutteellisen ammattitaidon omaaville, erityistä tukea tarvitseville sekä maahanmuuttajataustaisille henkilöille.

Ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa opiskelijalla on mahdollisuus valmentautua työpaikalla järjestettävään koulutukseen yksilöllisten valintojen avulla.

Opiskelija voi missä tahansa vaiheessa valmentavaa koulutusta siirtyä suorittamaan ammatillista tutkintokoulutusta, jos hänellä on riittävät valmiudet ja opiskelupaikkoja on vapaana. Oppisopimuskoulutukseen siirtyminen edellyttää sopivan oppisopimustyöpaikan löytymistä.


Yhteyshenkilöt

Haapajärvi
Seppälä Timo
koulutusjohtaja
Puh. 040 5903 101
timo.seppala@jedu.fi

Haapavesi
Nuolioja Riikka-Kaisa
koulutusjohtaja
Puh. 044 769 2272
riikka-kaisa.nuolioja@jedu.fi

Kalajoki
Siirilä Esa
koulutusjohtaja
Puh. 040 150 8432
esa.siirila@jedu.fi

Oulainen
Joki-Kolehmainen Ritva
koulutuspäällikkö
Puh. 044 769 2401
ritva.joki-kolehmainen@jedu.fi

Piippola (Siikalatva)
Parhiala Marko
koulutusjohtaja
Puh. 044 769 2238
marko.parhiala@jedu.fi

Ylivieska
Heinonen Päivi
koulutusjohtaja
Puh. 040 312 0407
paivi.heinonen@jedu.fi

Nivala
Huovari Tomi
koulutuspäällikkö
Puh. 050 038 5356
tomi.huovari@jedu.fi