Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Palvelualat

Koulutuspaikkakunnat: Haapavesi, Oulainen
Koulutustyyppi: Tutkintoon johtava

Tavoite

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon tutkintonimike on dieettikokki.

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut dieettikokki osaa työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti toimipaikan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti. Hän osaa huomioida työskentelyssään asiakasryhmän ravitsemushoidolliset erityistarpeet sekä toimipaikan taloudelliset ja laadulliset tavoitteet.

Dieettikokki valmistaa asiakkaan erityisruokavalion mukaisia ja eettiseen vakaumukseen perustuvia ruokalajeja ja aterioita. Hän osaa pakata ja laittaa esille valmistamansa ruokalajit ja ateriat sekä huolehtia niihin liittyvistä pakkausmerkinnöistä ja tuoteselosteesta.

Dieettikokki huomioi lisäksi asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja elintarviketurvallisuuden. Hänellä on laaja-alaiset tiedot ravitsemuksesta ja erityisruokavalioiden toteuttamisesta sekä edellytykset ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

Missä työskentelisin?

Dieettikokki työskentelee erilaisia ruoka- ja ateriapalveluita tuottavissa valmistuskeittiöissä, erityisruokavalioiden valmistukseen painottuvissa työtehtävissä. Työpaikkoina voivat olla mm. sairaalat, vanhainkodit ja muut hoitolaitokset.

Koulutuksen sisältö

Dieettikokin erikoisammattitutkinnon valmistavaan koulutukseen voivat osallistua perus- ja/tai ammattitutkinnon suorittaneet henkilöt, jotka työskentelevät erilaisten suurtalouksien ammattikeittiöillä tai ruokaravintoloissa, joissa valmistetaan erikoisruokavalioita.

Tutkintoon valmistava koulutus ja tutkinnon suorittaminen määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman perusteella. Lisäksi edellytetään työpaikkaa/työssäoppimispaikkaa, jossa valmistetaan erityisruokavalioaterioita.

Koulutus toteutetaan monimuotoisesti Haapavedellä ja Oulaisissa.

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinnon laajuus on 160 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisesta tutkinnon osasta, Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä (50 osaamispistettä) sekä valinnaisista tutkinnon osista.

Lähiopetuspäiviä on 2-4 pv/kk. Lisäksi edellytetään työpaikkaa/työssäoppimispaikkaa, jossa valmistetaan erityisruokavalioaterioita.

Koulutuksen hinta 500 €.

Osaamisalat

Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä tutkinnon osa

Koulutus toteutetaan Oulaisissa iltaopetuksena, 2 iltaa kuukaudessa. Koulutuksen aikana opiskelija oppii suunnittelemaan ja valmistamaan erityisruokavalioiden mukaisia ruokalajeja ja aterioita sekä toimia erityisruokavalioiden asiantuntijana. Koulutus sisältää näytön. Koulutus sopii erityisruokavalioiden suunnittelusta ja valmistuksesta kiinnostuneille ravitsemusalan työntekijöille. Koulutuksen hinta on 177€.

Yhteyshenkilöt

Haapavesi
Veikkola Arto
koulutusjohtaja
Puh. 044 769 2211
arto.veikkola@jedu.fi

Oulainen
Joki-Kolehmainen Ritva
koulutuspäällikkö
Puh. 044 769 2401
ritva.joki-kolehmainen@jedu.fi


   

HAE KOKO TUTKINTOON

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Haapavesi

HAE

Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto

Oulainen

HAE

HAE OSAAMISALAOPINTOIHIN

Erityisruokavalioiden toteuttaminen ammattikeittiössä tutkinnon osa

Oulainen
Koulutus alkaa:17.1.2019
HAE