Matkailualan perustutkinto

Palvelualat

Koulutuspaikkakunnat: Haapavesi, Kalajoki

Tavoite

Matkailupalvelujen tuottaja osaa toimia matkailupalvelujen tuotteistamisen ja toteuttamisen asiakaspalvelutehtävissä matkailun ohjelmapalveluyrityksissä tai matkailukeskusten ja -alueiden erilaisissa matkailuyrityksissä ja -organisaatioissa.

Vastaanottovirkailija ja matka-asiantuntija osaa toimia matkailun neuvonta- ja myyntitehtävissä valtakunnallisissa, alueellisissa ja paikallisissa matkailun myynti- ja neuvontapalveluorganisaatioissa. Hän tuotteistaa ja myy erilaisia matkailupalveluja sekä neuvoo ja opastaa asiakkaita.

Missä työskentelisin?

Matkailupalvelujen tuottajan toimintaympäristö voi olla matkailukeskus, ohjelma- tai oheispalveluyritys, hotelli, kylpylä, maatilamatkailuyritys tai muu vastaava paikka, jossa asiakkaille tarjotaan ja tuotetaan suoraan tai välillisesti ohjelma- ja oheispalveluja, kuten elämys- ja seikkailuretkiä. Hän myös hoitaa ja huoltaa palveluissa tarvittavia eläimiä, välineitä, varusteita sekä toimintaympäristöä. Matkailualan perustutkinnon suorittanut voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä

Vastaanottovirkailijan ja matka-astiantuntijan toimintaympäristö voi olla matkailu- tai matkatoimisto, hotellin vastaanotto ja myyntipalvelu, matkailukeskus, keskusvaraamo, liikenneyhtiön myyntipalvelu ja terminaali tai muun matkailuyrityksen tai -organisaation myynti- ja neuvontapiste, jossa asiakkaille tarjotaan matkailun neuvontaa ja/tai myydään matkailupalveluja oheispalveluineen.

Koulutuksen sisältö

Voit opiskella matkailupalvelujen tuottajaksi Kalajoella ja Haapavedellä.

Kalajoella voit opiskella myös matka-asiantuntijaksi ja vastaanottovirkailijaksi


Yhteyshenkilöt

Kalajoki
Siirilä Esa
koulutusjohtaja
Puh. 040 150 8432
esa.siirila@jedu.fi

Haapavesi
Nuolioja Riikka-Kaisa
koulutusjohtaja
Puh. 044 769 2272
riikka-kaisa.nuolioja@jedu.fi

HAE KOKO TUTKINTOON

Kalajoki »
Haapavesi »
Tammikuussa 2022 alkaa monimuotoryhmä. Päiväopetukseen voi hakeutua samasta hakulinkistä ja aloituksesta voidaan sopia joustavasti.

HAE TUTKINNON OSIIN

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Ravintolan asiakaspalvelun ja myynnin tutkinnon osan laajuus on 25 osp.

Koulutus on tarkoitettu alasta kiinnostuneille henkilöille, joilla on kokemusta matkailupalveluista, ravintolatyöstä tai muista asiakaspalvelutehtävistä. Alan työssä olevat voivat kouluttautua myös oppisopimuksella.

Koulutus antaa valmiudet työskennellä matkailuyritysten asiakaspalvelu- ja anniskelutehtävissä / tarjoilijana.

Koulutus sisältää mm. ruokatarjoilu noutopöydästä ja pöytiin tarjoilu, juhla- buffet- ja edustustarjoilu, kokoustarjoilu, ruoka- ja juomatuntemus, erityisruokavaliot, anniskelutehtävät, viinitietous, juomasekoitukset, kassajärjestelmät ja maksuvälineet, palvelukielet englanti ja ruotsi. Lisäksi koulutuksen aikana suoritetaan matkailualan turvallisuuspassi, hygienia- ja anniskelupassi ja EA1. Koulutus sisältää näytön matkailuyrityksessä.

Koulutus toteutetaan oppisopimuksella työpaikalla oppien sekä verkko-opiskeluna. Kesto n. 3kk, riippuu opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta.

Koulutus on maksuton, lupakorteista peritään korttimaksu.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Koulutuksessa opitaan vastaanottamaan asiakkaita, selvittämään kotimaisten ja kansainvälisten asiakkaiden tarpeita sekä tekemään yhteistyötä matkailualan yritysten ja organisaatioiden kanssa. Matkailualan asiakaspalvelutehtävissä käytetään tieto- ja viestintätekniikkaa sekä alakohtaista kielitaitoa.

Koulutus sopii henkilöille, jotka ovat kiinnostuneet matkailualasta ja asiakaspalvelutyöstä.

Matkailualan asiakaspalvelun tutkinnon osan laajuus on 30 osp. Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa tai päiväopintoina.

Koulutus on maksuton. Lupakorteista peritään korttimaksu.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Hotellin vastaanottopalvelut -tutkinnon osan suorittanut henkilö osaa toimia erityyppisten majoitusliikkeiden asiakaspalvelutehtävissä.

Vastaanottopalvelut -opinnoissa perehdytään yleisimpiin palaute- ja varauskanaviin sekä varausjärjestelmiin. Tyypillisiä työhön kuuluvia tehtäviä ovat asiakkaiden vastaanotto ja sisään kirjaaminen, lähtöselvityksen tekeminen ja vuoron vaihtoon liittyvät toimet.

Vastaanoton työtehtävissä tulee hallita alakohtaisesti eri kieliä sekä osata myydä ja markkinoida asiakkaille yrityksen tuotteita ja palveluita.

Tutkinnon osan suorittanut voi työskennellä esimerkiksi hotellien tai muiden majoitusliikkeiden vastaanottopalveluissa.

Koulutus sopii matkailualasta ja asiakaspalvelun työtehtävistä kiinnostuneille. Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa tai päiväopintoina. Koulutus kestää 11.8.2021-14.4.2022.

Koulutus on maksuton.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Koulutuksen myötä opiskelija oppii ohjaamaan ja edistämään asiakkaiden kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä, ohjaamaan erilaisia liikunta- ja hyvinvointiaktiviteetteja sekä tuotteistamaan liikunta- ja hyvinvointimatkailun tuotekokonaisuuksia.

Koulutus soveltuu hyvinvoinnista ja liikunnasta kiinnostuneille henkilöille, jotka ovat valmiita kokeilemaan ja kehittämään erilaisia hyvinvointielämyksiä ja -tapahtumia. Opiskelijana opit erityisesti hyvinvointiteknologian hyödyntämisestä hyvinvointimatkailualalla.

Toteutus pääsääntöisesti päiväopetuksena 1-2 päivää/vk. Opintoihin sisältyy luentoja, verkko-opintoja sekä käytännön harjoitteita erilaisissa toimintaympäristöissä. Työssäoppimiseen on tarjolla myös useita paikallisia matkailu- ja hyvinvointialan yrityksiä. Koulutus kestää 2.9.-19.11.2021

Koulutus on maksuton.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Matkailupalvelujen myynti-tutkinnon osan suorittanut henkilö osaa toimia alan myynti- ja neuvontatehtävissä. Työssään hän suunnittelee, tuotteistaa, markkinoi ja myy erilaisia matkatuotteita- ja palveluja sekä opastaa asiakkaita erilaisten matkapalvelujen ostamisessa. Koulutus antaa valmiuksia osallistua myös tarvittavien myynti- ja esiteaineistojen tekemiseen. Myynnin työtehtävissä käytetään myös tieto- ja viestintätekniikkaa, kuten varausjärjestelmiä ja muita työn edellyttämiä ohjelmistoja. Matkailualalla kielitaito on tärkeässä roolissa.

Tutkinnon osan suorittanut voi työskennellä esimerkiksi keskusvaraamoissa, matkatoimistoissa, matkakeskusten myynnissä ja liikenneyhtiöissä.

Koulutus sopii matkailualasta ja myynnistä kiinnostuneille. Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa tai päiväopintoina. Koulutus kestää 11.8.2021-14.4.2022.

Koulutus on maksuton.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Matkailupalvelujen tuottaminen -tutkinnon osan suorittanut henkilö osaa suunnitella ja toteuttaa erilaisia elämyksellisiä ohjelmapalveluja ja tapahtumia sekä markkinoida ja myydä ohjelmapalveluja. Matkailupalvelujen tuottaja osaa myös hoitaa ja huoltaa palvelujen toteutuksessa tarvittavia välineitä, varusteita, eläimiä ja toimintaympäristöä.

Matkailualan tuottajan työnkuvaan kuuluu olennaisena osana myös asiakaspalvelu. Matkailupalvelujen tuottaja osaa päättää asiakaspalvelutilanteen ja tehdä jälkityöt. Asiakaspalvelussa vaaditaan lisäksi alakohtaista kielitaitoa.

Tutkinnon osan suorittanut voi työskennellä erilaisissa ohjelmapalveluyrityksissä ja matkailukeskuksissa.

Koulutus sopii matkailualasta ja erilaisten ohjelmapalvelujen työtehtävistä kiinnostuneille. Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa tai päiväopintoina. Koulutus kestää 11.8.2021-14.4.2022.

Koulutus on maksuton.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Matkailupalvelujen tuotteistaminen -tutkinnon osan suorittanut henkilö ideoi, tuotteistaa, hinnoittelee erilaisia matkailupalveluja sekä tuottaa ja päivittää myynti-ja markkinointimateriaalia.

Tuotteistamisen työtehtävät voivat liittyä esimerkiksi luonto-, ohjelma- ja kulttuuripalvelujen sekä majoituspalvelujen suunnitteluun ja tuotekehitykseen.

Tutkinnon osan suorittanut voi työskennellä erilaisissa matkailuyrityksissä ja myyntipalveluissa.

Koulutus sopii matkailualan erilaisissa työtehtävissä toimiville tai matkailualan työtehtävistä kiinnostuneille. Opinnot voi suorittaa joustavasti työn ohessa tai päiväopintoina. Koulutus kestää 10.1.2022–3.6.2022

Koulutus on maksuton.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa matkailuoppaita, jotka osaavat opastaa Kalajoen matkailukeskuksen ja koko Kalajoen alueella.

Koulutuksen sisältö

  • opastuspalvelun sisältöjen ja aikataulujen suunnittelu ja toteutus
  • opastustilanteissa tarvittavien tietojen kerääminen eri tietolähteistä
  • erilaisiin opastustilanteisiin valmistautuminen
  • opastus eri toimintaympäristöissä kohdeopastuksena, kävellen sekä linjaautossa
  • opastettavien asiakkaiden tai ryhmän ominaispiirteiden huomioiminen
  • matkailualan lainsäädäntö
  • työ ja asiakasturvallisuus
  • toimiminen yhteistyökumppaneiden kanssa
  • opastus eri kielillä

Koulutus toteutetaan iltaisin sekä viikonloppuisin järjestettävänä lähiopetuksena (n. 30 päivää), tutustumiskäynteinä ja vierailuina kohteisiin sekä suorittamalla ohjatusti opastusharjoituksia aidoissa asiakastilanteissa. Näiden osioiden kesto on yhteensä noin 140 tuntia. Opiskeluun kuuluu itsenäistä opiskelua lähiopetusjaksojen lisäksi. Koulutus kestää kokonaisuudessaan vuoden.

Osaaminen osoitetaan opastusnäytössä käytännön opastustehtävissä opastamalla ryhmä matkailualueen tilanteessa. Auktorisoituna matkailuoppaana toimimisen auktorisoinnin arvioijina toimivat Suomen Opasliiton määräämät arvioijat.

Kouluttajina toimivat matkailuaineiden opettaja, opaskouluttaja Hilkka Kangastie, Kaija Jaakola Kalajoen matkailuoppaat ry:stä sekä muut opastuksen eri osa-alueiden ja kohteiden asiantuntijat.

Koulutus on maksuton. Opiskelijan on maksettava Suomen Opasliiton tutkinto- ja auktorisointimaksu (50 €).

HAE »