Taideteollisuusalan perustutkinto

Humanistiset ja taidealat

Koulutuspaikkakunnat: Piippola (Siikalatva), Kalajoki, Nivala

Tavoite

Taideteollisuusalan perustutkinnon suorittanut artesaani valmistaa oman alansa tuotteita, tiloja tai palveluita. Alalle on tyypillistä monipuolinen kulttuuriosaaminen, kädentaidot sekä yrittäjyys.

Taideteollisuusalan ammattilainen osaa suunnitella omaa työtään ja hankkia monipuolisesti tietoa omalta alaltaan. Alan ammattilainen työskentelee alansa laatumääreiden mukaisesti. Hän tuntee alan säädökset, käytännöt, kestävän kehityksen ja materiaalit. Teknisen ammattitaidon lisäksi alan ammattilainen tarvitsee kykyä oppia jatkuvasti uutta, hahmottaa kokonaisuuksia, hyödyntää digitalisaation suomia mahdollisuuksia alallaan ja työskennellä yhdessä toisten kanssa.

Meillä voit valmistua perustutkinnosta

  • Puusepänalan osaamisalan artesaaniksi
  • Käsityön ohjaustoiminnan osaamisalan artesaaniksi
  • Sisustusalan osaamisalan artesaaniksi

Missä työskentelisin?

Valmistuttuasi käsityön ohjaustoiminnan osaamisalalta voit toimia ohjaajana kädentaitojen harrastusryhmissä ja kerhoissa sekä hoitolaitoksissa, työkeskuksissa ja työpajoissa. Lisäksi tutkinnon suorittaneet voivat työskennellä alalla itsenäisenä yrittäjänä.

Sisustusrakentaja tai sisustusneuvoja toimii joko itsenäisenä yrittäjänä, työntekijänä rakentamiseen liittyvissä yrityksissä tai myynti tai suunnittelutehtävissä alan liikkeissä.

Koulutuksen sisältö

Artesaani, käsityön ohjaustoiminnan osaamisala

Piippolassa keskeisiä opiskeltavia sisältöjä ovat ohjaustoiminta, käsityötekniikat, kuvalliset aineet, digiosaaminen, tuotesuunnittelu ja markkinointi. Voit koostaa opintosi erilaisista käsityötekniikoiden kursseista kuten esim. kankaankuviointi, kudonta, ompelu, huovutus, erityistekniikat, puu- ja metallityöt sekä entisöinti. Tutkinnon voi suorittaa päivä- ja monimuotoisena Piippolassa.

Artesaani, sisustusrakennusala

Sisustus- ja korjausrakennusalan opintoihin sisältyy esimerkiksi sisärakennustöitä, sisustustöitä, väliseinien rakentamista, maalaus- ja päällystystöitä sekä listoittamista. Opinnoissa pääset perehtymään myös kiintokalusteiden valmistamiseen ja asentamiseen. Märkätilojen osalta opintoihin sisältyy esimerkiksi tasoitustyöt, vedeneristys, laatoitustyöt ja saunan sisärakentaminen. Voit tehdä opintoja myös asiakaspalvelussa ja myyntityössä.

Piippolassa sisustusrakentajat toteuttavat sekä uudis- että korjauskohteiden sisäpintatöitä. Projekteina toteutettava koulutus sisältää sisustussuunnittelua, urakkalaskentaa ja toteutusta. Koulutus järjestetään sekä päivä- että monimuoto-opetuksena.

Nivalassa perehdytään lisäksi verhoiluun.

Kalajoella koulutus on työelämälähtöistä ja toteutamme asiakastöinä julkisten ja yksityisten tilojen sisäpintatöitä. Kalajoella useat tämän tutkinnon suorittaneet ovat opiskelleet samalla ylioppilastutkinnon.

Artesaani, sisustusneuvonta

Kalajoella voit valita sisutussuunnitteluun ja -neuvontaan painottuvan monimuotokoulutuksen. Sisustusneuvojaksi opiskelu on projektiluonteista ja siinä suunnitellaan ja toteutetaan sekä julkisia, että yksityisiä tiloja. Suunnittelu tapahtuu 3D-mallinnusohjelmien avulla. Opintoihin sisältyy myös mm. sisustussuunnittelun perusteita, stailausta ja yrittäjyysopintoja.


Yhteyshenkilöt

Nivala
Saarela Jyrki
koulutusjohtaja
Puh. 040 142 8611
jyrki.saarela@jedu.fi

Piippola (Siikalatva)
Parhiala Marko
koulutusjohtaja
Puh. 044 769 2238
marko.parhiala@jedu.fi

Kalajoki
Siirilä Esa
koulutusjohtaja
Puh. 040 150 8432
esa.siirila@jedu.fi

HAE KOKO TUTKINTOON

Nivala »
Kalajoki »
Piippola (Siikalatva) »

HAE TUTKINNON OSIIN

Piippola (Siikalatva)

Koulutus alkaa:

Käsityötaidon ohjaamisen tutkinnon osan laajuus on 45osp ja opinnot kestävät noin vuoden opiskelijan aikaisemmasta osaamisesta riippuen. Koulutukseen sisältyy kovien ja/tai pehmeiden materiaalien ja käsityötekniikoiden, ohjausmenetelmien, erilaisten kohderyhmien, työohjeiden tekemisen sekä ohjauspalvelukokonaisuuksien suunnittelun opiskelua.

Koulutus sopii ohjaustoiminnasta ja kädentaidoista kiinnostuneille. Voit oppia uutta tai täydentää aikaisempaa osaamistasi.

Koulutus toteutetaan monimuotoisesti sisältäen lähi- ja etäopiskelua, verkko-opiskelua sekä opiskelua työpaikalla. Lähipäiviä on 3-5/joka kolmas viikko opiskelijan valinnoista riippuen. Opetus ja ruokailu sekä lähipäivien aikana yöpyminen koulun asuntolassa ovat maksuttomia.

HAE »

Piippola (Siikalatva)

Koulutus alkaa:

Kiertotaloustuotteen valmistamisen laajuus on 15osp. Opinnot kestävät syyslukukauden tai vähemmän aikaisemmasta osaamisesta riippuen. Koulutukseen sisältyy tutustumista erilaisiin kiertotalouden ja kestävän kehityksen materiaaleihin, tuotteen suunnittelua ja valmistamista. Koulutus sisältää näytön.

Koulutus sopii kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä kiinnostuneille. Voit oppia uutta tai täydentää aikaisempaa osaamistasi. Opinnoissa voi valita kiinnostuksen mukaan kovat tai/ja pehmeät materiaalit. Koulutuksessa valittavia tekniikoita ovat esim. mosaiikki, kirjan uusi elämä, kierrätyskorut, puukauhan ja leikkuulaudan valmistus, muovinsulatus, kankaankuviointi, ompelu ja kirjonta.

Koulutus toteutetaan monimuotoisesti sisältäen lähi- ja etäopiskelua, verkko-opiskelua sekä opiskelua työpaikalla. Lähipäiviä on 3-5/joka kolmas viikko opiskelijan valinnoista riippuen. Opetus ja ruokailu sekä lähipäivien aikana yöpyminen koulun asuntolassa ovat maksuttomia.

HAE »

Piippola (Siikalatva)

Koulutus alkaa:

Kiinnostaako sinua kodin kunnostus tai haaveiletko sisustusalan työstä?

Koulutus on tarkoitettu henkilöille, jotka työskentelevät sisustusremontteja tehden tai ovat hakeutumassa alalle. Myös kotiremontoijat saavat koulutuksesta tietoa onnistuneen remontin tekemiseen. Koulutus sisältää harjoituksia oppilaitoksen tiloissa tai työmaalla sekä teoriaopintoja. Harjoitustyönä opiskelijat tekevät huoneremontin kotona tai asiakkaalla.

Koulutuksen sisältö

  • Tapetointi- ja maalaustyöt
  • Sisäkattotyöt
  • Lattiasennustyöt
  • Listoitustyöt
  • Sisustussuunnittelu

Koulutus kestää n. neljä kuukautta. Lähiopetusta yhteensä 15 päivänä. Lähiopetusta järjestetään kolmena peräkkäisenä päivänä ma-ke. Lähipäivien yhteydessä on mahdollista yöpyä koulun asuntolassa.

Koulutus on maksuton.

HAE »

Piippola (Siikalatva)

Koulutus alkaa:

Koulutuksen laajuus on 15osp. Opinnot kestävät kevätlukukauden tai vähemmän, aikaisemmasta osaamisesta riippuen. Koulutukseen sisältyy perinteisiin tekniikoihin ja materiaaleihin sekä kulttuuriperintöön tutustumista, kulttuuripohjaisen tuotteen, tilan tai palvelun suunnittelua, toteuttamista ja idean kaupallistamista. Koulutus sisältää näytön.

Koulutus sopii perinteisistä tekniikoista ja materiaaleista sekä niiden soveltamisesta nykypäivään kiinnostuneille. Voit oppia uutta tai täydentää aikaisempaa osaamistasi. Opinnoissa voi valita kiinnostuksen mukaan kovat tai/ja pehmeät materiaalit. Koulutuksessa valittavia tekniikoita ovat esim. kudonta, nauhat, nyörit ja solmeilu, erilaiset lankatekniikat, emalointi, haapavakka ja rasiat, lusikasta koruksi sekä puuintarsia.

Koulutus toteutetaan monimuotoisesti sisältäen lähi- ja etäopiskelua, verkko-opiskelua sekä opiskelua työpaikalla. Lähipäiviä on 3-5/joka kolmas viikko opiskelijan valinnoista riippuen. Opetus ja ruokailu sekä lähipäivien aikana yöpyminen koulun asuntolassa ovat maksuttomia.

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Oletko halunnut rakentaa sähkökitaran, -basson tai vaikka kanteleen? Tule opiskelemaan soittimen rakentamista. Koulutuksessa opit suunnittelemaan ja mallintamaan haluamasi soittimen kaavat, valitsemaan oikeat puumateriaalit ja valmistamaan soittimen.

Koulutus toteutetaan 15.3.-12.5.2023 päiväopetuksena. Lähiopetusta järjestetään 3-5 päivänä viikossa.

Koulutus on maksuton. Opiskelijalle jää maksettavaksi valitsemaansa soittimeen käytettävät materiaalit.

Lisätietoja antaa soitinrakentamisen opettaja Kimmo Sarja 040 5530736

HAE »

Kalajoki

Koulutus alkaa:

Kurssilla perehdytään soittimien (näppäilysoittimet eli kitarat, bassot, kanteleet ym.) korjaukseen, viritykseen, puhdistuksiin, osien vaihtoon, entisöintiin ja huoltotoimiin.

Lisätietoja antaa opettaja Kimmo Sarja p. 040 5530736

HAE »