Tekstiili- ja muotialan perustutkinto

Tekniikan alat

Koulutuspaikkakunnat: Kalajoki, Nivala

Tavoite

Tekstiili- ja muotialan ammattilaisena osaat valmistaa erilaisia vaatteita, asusteita ja sisustustekstiilejä sekä toimia alan liikkeissä myyntitehtävissä. Tunnet tuotteisiin käytettäviä materiaaleja, kaavoitusta, rakenteita ja tarvikkeita. Tuotteiden markkinoinnissa ja myynnissä hallitset erilaisia digitaalisen viestinnän kanavia.

Muotialan opinnoissa (ompelija tai mittatilausompelija) tunnistat eri asiakasryhmiä. Olet kiinnostunut pukeutumisesta ja muodista. Tunnistat muodin ja pukeutumisen eri ilmiöitä ja osaat suunnata tuotantoasi sen mukaisesti. Osaat suunnitella ja valmistaa uniikkeja tuotteita tai tuotantosi koostuu pienten, vaihtuvien sarjojen valmistuksesta. Hallitset henkilö- ja tilastailauksen perusteet.

Sisustustekstiilien valmistajan opinnoissa hallitset yksilöllisten sisustustuotteiden ja tuotesarjojen, sekä sisustuskokonaisuuksien suunnittelun ja ompelullisen valmistuksen. Tunnet eri sisustustyylejä ja sisustamisen muotivirtauksia. Sinulla on mahdollisuus toteuttaa omia kangaskuoseja kankaankuvioinnin eri tekniikoita hyödyntäen.

Kalajoella valittujen opintojen ja työssäoppimisien mukaan tutkintonimikkeesi voi olla esim. ompelija (sarjatuotannossa toimiva), mittatilausompelija, sisustustekstiilien valmistaja, designtekstiilien valmistaja, tekstiilien valmistaja, tekstiilihuoltaja tai muotiassistentti.

Nivalassa keskitytään tutkintonimikkeeseen mittatilausompelija, mutta tutkinnon osia voi valita monipuolisesti omien tavoitteiden ja työssäoppimispaikkojen tarjoamien mahdollisuuksien mukaan.

Missä työskentelisin?

Tekstiili- ja muotialan tutkinnon suorittanut voi työskennellä yrittäjänä valmistaen asiakkaille yksilöllisiä tuotteita tai tuotesarjoja. Hän voi toimia alihankkijana toisille yrityksille (vaate- ja sisustussuunnittelijat, muotikaupat, vaatemyymälät, kangaskaupat, sisustusalan liikkeet). Verkkokauppa, kutsumyynti, ompelukahvila, pop up-myynti yms. uudet kaupankäynnin muodot antavat mahdollisuuksia työllistyä. Sinulla on myös valmiuksia työskennellä muotikaupan ja sisustustuoteliikkeiden myynti- ja neuvontatehtävissä sekä teatterin puvustuksen, ohjaustoiminnan tai kengän valmistuksen työtehtävissä.

Koulutuksen sisältö

Tekstiili- ja muotialan opinnoissa sinulla on mahdollisuus tutustua monipuolisesti muotiin ja sisustustekstiileihin liittyviin työtehtäviin. Opinnoissa painottuu tekemisen kautta oppiminen teoriaa unohtamatta ja henkilökohtaisen suunnitelman sekä omien tavoitteiden mukaisesti. Opinnoissasi pääset käyttämään monipuolista ja hyvää konekantaa. Kiinnostuksesi mukaan valitsemillasi työpaikoilla opit lisää.

Yhteyshenkilöt

Nivala
Saarela Jyrki
koulutusjohtaja
Puh. 040 142 8611
jyrki.saarela@jedu.fi

Kalajoki
Siirilä Esa
koulutusjohtaja
Puh. 040 150 8432
esa.siirila@jedu.fi

HAE KOKO TUTKINTOON

Nivala »
Kalajoki »