Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)

Koulutuspaikkakunnat: Haapajärvi, Ylivieska, Oulainen, Nivala, Haapavesi

Tavoite

Tieto- ja tietoliikennetekniikan (ict-asentaja) ja tieto- ja viestintätekniikan(datanomi) tutkinnot yhdistyvät uudeksi laaja-alaiseksi tutkinnoksi alkaen 1.8.2020.

Alan ammattilaiset toimivat tieto- ja viestintäteknisellä toiminnalla varustetuissa ympäristöissä monipuolisissa tehtävissä. Alalla on tärkeää kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan ja alalla tarvitaan englanninkielen osaamista. Tieto- ja tietoliikennetekniikan peruskoulutus antaa opiskelijalle hyvät valmiudet itsensä ja ammattitaitonsa edelleen kehittämiseen sekä tietoyhteiskunnassa toimimiseen.

Meillä voit valmistua perustutkinnosta

 • it-tukihenkilöksi
 • elektroniikka-asentajaksi
 • ohjelmistokehittäjäksi
 • tietoverkkoasentajaksi

Missä työskentelisin?

 • Tietokoneita myyvät yritykset
 • huolto- ja korjausliikkeet
 • konsultointiyritykset
 • mainos- ja mediatoimistot
 • yritysten tietohallintopalvelut (atk-tukihenkilö)
 • elektroniikkateollisuus
 • tietoverkostojen ylläpitoyritykset
 • teleoperaattorit
 • ICT-alan palveluyritykset
 • ICT-alan huoltoyritykset

Koulutuksen sisältö

Elektroniikka-asentajana osaat tehdä elektroniikkatuotantoon liittyviä testaus-, korjaus- ja käyttöönottotehtäviä, tai erilaisiin elektroniikka-alan sovelluksiin liittyviä huolto-, asennus- ja asiakaspalvelutöitä. Keskeisiä osaamisalueitasi ovat elektroniikkatehtaiden tuotantoautomaation käyttötehtävät ja valmistettujen tuotteiden testaus tai elektroniikan laitteiden asennus- ja huoltotyöt. Elektroniikka-asentajaksi voit opiskella Haapavedellä.

IT-tukihenkilönä olet erikoistunut teknisissä tukipalveluissa toimimiseen. Osaat asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. Hän opastaa asiakasta myös laitteiston ja sovellusten käyttöönotossa. IT-tukihenkilöksi voit opiskella Nivalassa, Oulaisissa ja Haapavedellä.

Ohjelmistokehittäjänä osaat toimija ohjelmointitehtävissä ja ohjelmistojen kehittämistehtävissä. Määrittelet, suunnittelet, toteutat ja dokumentoit sovelluksia ja pelejä pc-laitteille, älypuhelimille ja tableteille. Osaat kehittää myös Internet-sovelluksia, niiden selainkäyttöliittymiä ja tietokantoja. Ohjelmistokehittäjäksi voit opiskella Haapajärvellä ja Oulaisissa. Oulaisissa voit erikoistua käytön tukeen ja Haapajärvellä ohjelmistotuotantoon.

Tietoverkkoasentajana toteutat tietoliikennekaapelointeja sekä tieto- ja tietoliikennelaitteiden asennuksia ja käyttöönottoja. Keskeisiä osaamisalueita ovat asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikennelaitteet sekä tietokonelaitteet, niiden asennus ja säätäminen käyttäjän vaatimusten mukaisesti. Tietoliikenneasentajaksi voit opiskella Nivalassa ja Haapavedellä.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri(AMK). Yliopistossa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnon.


Yhteyshenkilöt

Nivala
Huovari Tomi
koulutuspäällikkö
Puh. +358500385356
tomi.huovari@jedu.fi

Haapavesi
Leppälä Jukka
koulutuspäällikkö
Puh. 0401428789
jukka.leppala@jedu.fi

Oulainen
Joki-Kolehmainen Ritva
koulutuspäällikkö
Puh. 044 769 2401
ritva.joki-kolehmainen@jedu.fi

Haapajärvi
Seppälä Timo
koulutusjohtaja
Puh. 040 5903 101
timo.seppala@jedu.fi