Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto

Tietojenkäsittely ja tietoliikenne (ICT)

Koulutuspaikkakunnat: Haapajärvi, Ylivieska, Oulainen, Nivala, Haapavesi

Tavoite

Tieto- ja tietoliikennetekniikan (ict-asentaja) ja tieto- ja viestintätekniikan(datanomi) tutkinnot yhdistyvät uudeksi laaja-alaiseksi tutkinnoksi alkaen 1.8.2020.

Alan ammattilaiset toimivat tieto- ja viestintäteknisellä toiminnalla varustetuissa ympäristöissä monipuolisissa tehtävissä. Alalla on tärkeää kiinnostus tietotekniikkaa kohtaan ja alalla tarvitaan englanninkielen osaamista. Tieto- ja tietoliikennetekniikan peruskoulutus antaa opiskelijalle hyvät valmiudet itsensä ja ammattitaitonsa edelleen kehittämiseen sekä tietoyhteiskunnassa toimimiseen.

Meillä voit valmistua perustutkinnosta

 • it-tukihenkilöksi
 • elektroniikka-asentajaksi
 • ohjelmistokehittäjäksi
 • tietoverkkoasentajaksi

Missä työskentelisin?

 • Tietokoneita myyvät yritykset
 • huolto- ja korjausliikkeet
 • konsultointiyritykset
 • mainos- ja mediatoimistot
 • yritysten tietohallintopalvelut (atk-tukihenkilö)
 • elektroniikkateollisuus
 • tietoverkostojen ylläpitoyritykset
 • teleoperaattorit
 • ICT-alan palveluyritykset
 • ICT-alan huoltoyritykset

Koulutuksen sisältö

Elektroniikka-asentajana osaat tehdä elektroniikkatuotantoon liittyviä testaus-, korjaus- ja käyttöönottotehtäviä, tai erilaisiin elektroniikka-alan sovelluksiin liittyviä huolto-, asennus- ja asiakaspalvelutöitä. Keskeisiä osaamisalueitasi ovat elektroniikkatehtaiden tuotantoautomaation käyttötehtävät ja valmistettujen tuotteiden testaus tai elektroniikan laitteiden asennus- ja huoltotyöt. Elektroniikka-asentajaksi voit opiskella Haapavedellä.

IT-tukihenkilönä olet erikoistunut teknisissä tukipalveluissa toimimiseen. Osaat asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. Hän opastaa asiakasta myös laitteiston ja sovellusten käyttöönotossa. IT-tukihenkilöksi voit opiskella Nivalassa, Oulaisissa ja Haapavedellä.

Ohjelmistokehittäjänä osaat toimija ohjelmointitehtävissä ja ohjelmistojen kehittämistehtävissä. Määrittelet, suunnittelet, toteutat ja dokumentoit sovelluksia ja pelejä pc-laitteille, älypuhelimille ja tableteille. Osaat kehittää myös Internet-sovelluksia, niiden selainkäyttöliittymiä ja tietokantoja. Ohjelmistokehittäjäksi voit opiskella Haapajärvellä ja Oulaisissa. Oulaisissa voit erikoistua käytön tukeen ja Haapajärvellä ohjelmistotuotantoon.

Tietoverkkoasentajana toteutat tietoliikennekaapelointeja sekä tieto- ja tietoliikennelaitteiden asennuksia ja käyttöönottoja. Keskeisiä osaamisalueita ovat asuntojen ja liikekiinteistöjen tietoliikennelaitteet sekä tietokonelaitteet, niiden asennus ja säätäminen käyttäjän vaatimusten mukaisesti. Tietoliikenneasentajaksi voit opiskella Nivalassa ja Haapavedellä.

Ammatillisista perustutkinnoista sekä ammatti- ja erikoisammattitutkinnoista saa yleisen jatko-opintokelpoisuuden ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Luonteva jatko-opintoväylä on tekniikan ja liikenteenalan ammattikorkeakoulututkinto, insinööri(AMK). Yliopistossa voi suorittaa esimerkiksi tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkinnon.


Yhteyshenkilöt

Nivala
Huovari Tomi
koulutuspäällikkö
Puh. 050 038 5356
tomi.huovari@jedu.fi

Haapavesi
Leppälä Jukka
koulutuspäällikkö
Puh. 0401428789
jukka.leppala@jedu.fi

Oulainen
Joki-Kolehmainen Ritva
koulutuspäällikkö
Puh. 044 769 2401
ritva.joki-kolehmainen@jedu.fi

Haapajärvi
Seppälä Timo
koulutusjohtaja
Puh. 040 5903 101
timo.seppala@jedu.fi

HAE KOKO TUTKINTOON

Nivala »
Oulainen »
Haapajärvi »
Haapavesi »

HAE TUTKINNON OSIIN

Ylivieska

Koulutus alkaa:

Koulutuksessa opiskellaan toimintaa digitaalisessa ympäristössä. Koulutus toteutetaan monimuotoisesti työpaikalla, lähiopetuksessa sekä verkko-opintoina. Koulutuksen laajuus on 5 osp.

Opiskelija oppii hankkimaan järjestelmällisesti tietoa omaan työhönsä tarkoituksenmukaisista digitaalisista palveluista ja sovelluksista ja käyttämään niitä monipuolisesti. Koulutuksessa perehdytään digitaalisten sisältöjen tekijänoikeuksiin ja tietoturvan sekä -suojan noudattamiseen. Opiskelija oppii hyödyntämään digitaalista ympäristöä ja sovelluksia työtehtävissään sekä tuottamaan ja jakamaan digitaalista aineistoa ammattiinsa liittyvissä verkostoissa.

HAE »

Oulainen

Koulutus alkaa:

Koulutuksen laajuus 15 osp. Opiskelija osaa kartoittaa sähköisten asiointipalveluiden käyttömahdollisuuksia liiketoiminnan tehostamiseksi, määritellä sähköisten asiointipalveluiden tietotarpeet ja käytön, suunnitella ja toteuttaa sähköiset asiointipalvelut, dokumentoida sähköisten asiointipalveluiden toteuttamisen. Koulutus on maksuton.

HAE »