Yhdistelmätutkinto

Yhdistelmätutkinto

 Yhdistelmätutkinto-opiskelijana suoritat ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnoista valitset kursseja niistä aineista, jotka aiot kirjoittaa. Ylioppilaskirjoituksissa on kirjoitettava vähintään neljä ainetta, joista äidinkieli on pakollinen. Lisäksi valitaan kolme seuraavista: englanti, ruotsi, matematiikka tai reaali. Yhden kielen tai matematiikan oppimäärän on oltava pitkä.

Keväällä 2022 tai sen jälkeen kirjoituksensa aloittavien tulee kirjoittaa viisi ainetta eli edellä mainittujen lisäksi vaihtoehtoina ovat toinen reaali tai vieras kieli. Käytännössä syksyllä 2020 tai sen jälkeen lukio-opintonsa aloittavat kirjoittavat viisi ainetta.

Ylioppilastutkintotodistuksen saaminen edellyttää loppuun suoritettua ammatillista perustutkintoa. Tavoitteena on, että yhdistelmätutkinto suoritetaan kolmessa vuodessa, mutta ainevalinnoista ja omasta aktiivisuudesta riippuen tutkinnon suorittaminen voi viedä 3,5 vuottakin.

Voit myös suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion. Tällöin opiskelet kolme vuotta ammattiopistolla ja teet lukio-opintoja ammatillisten opintojen ohessa. Neljäntenä vuonna siirryt lukion puolelle täydentämään opintosi aikuislukion oppimäärän mukaisiksi, jolloin saat myös lukion päättötodistuksen.

Yhdistelmätutkinnolla jatko-opintovalmiutesi paranevat, kun opiskelet laajemmin esim. kieliä ja matematiikkaa. Kuitenkin sinulla on ammatti opiskeltuna ja mahdollisuus hakeutua myös työelämään.

JEDUssa yhdistelmätutkinto on lähtökohtaisesti mahdollista suorittaa kaikissa perustutkinnoissa. JEDUssa yhdistelmäopinnot suoritetaan yhteistyössä paikallisen lukion kanssa. Myös etälukioverkon tarjonta on yhdistelmätutkintolaisten hyödynnettävissä.

Yhdistelmätutkintona voit suorittaa myös kaksi ammatillista perustutkintoa.

 

YHDISTELMÄOPINTOIHIN HAKEMINEN

Hae normaalisti yhteishaussa Koulutuskeskus JEDUun haluamallesi linjalle. Lukio-opintoihin hakeutuminen tapahtuu toimipisteestä riippuen joko kevään aikana tai viimeistään syksyllä opintojen alettua. Lisätietoja saat toimipisteiden opinto-ohjaajilta.