Yhdistelmätutkinto

Yhdistelmätutkinto

Yhdistelmätutkinto-opiskelijana suoritat ammatillisen perustutkinnon lisäksi ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnoista valitset kursseja niistä aineista, jotka aiot kirjoittaa. Ylioppilaskirjoituksissa on kirjoitettava vähintään neljä ainetta, joista äidinkieli on pakollinen. Lisäksi valitaan kolme seuraavista: englanti, ruotsi, matematiikka tai reaali. Yhden kielen tai matematiikan oppimäärän on oltava pitkä.

Ylioppilastutkintotodistuksen saaminen edellyttää loppuun suoritettua ammatillista perustutkintoa. Tavoitteena on, että yhdistelmätutkinto suoritetaan kolmessa vuodessa, mutta ainevalinnoista ja omasta aktiivisuudesta riippuen tutkinnon suorittaminen voi viedä 3,5 vuottakin.

Voit myös suorittaa ammatillisen perustutkinnon, ylioppilastutkinnon ja lukion. Tällöin opiskelet kolme vuotta ammattiopistolla ja teet lukio-opintoja ammatillisten opintojen ohessa. Neljäntenä vuonna siirryt lukion puolelle täydentämään opintosi aikuislukion oppimäärän mukaisiksi, jolloin saat myös lukion päättötodistuksen.

Yhdistelmätutkinnolla jatko-opintovalmiutesi paranevat, kun opiskelet laajemmin esim. kieliä ja matematiikkaa. Kuitenkin sinulla on ammatti opiskeltuna ja mahdollisuus hakeutua myös työelämään. Ammattiaineita opiskelemalla saat hyvän kuvan ammattialasta ja sen tarjoamista etenemismahdollisuuksista sekä lukio-opinnoista hyvät jatko-opintovalmiudet.

JEDUssa yhdistelmätutkinto on lähtökohtaisesti mahdollista suorittaa kaikissa perustutkinnoissa. JEDUn opistoissa yhdistelmäopinnot suoritetaan yhteistyössä paikallisen lukion kanssa. Myös etälukioverkon tarjonta on yhdistelmätutkintolaisten hyödynnettävissä.

Yhdistelmätutkintona voit suorittaa myös kaksi ammatillista perustutkintoa.

 

YHDISTELMÄOPINTOIHIN HAKEMINEN:

Hae normaalisti yhteishaussa ammattiopistoon haluamallesi linjalle. Hae yhdistelmätutkintoon erillisellä lisähakemuksella. Hakulomakkeita saat opinto-ohjaajaltasi tai ammattiopistosta.